joi, 18 decembrie 2014

Reacție tendențioasă a ziarului Adevărul la hotărârile Sfântului Sinod cu privire la ora de religie


Cum era de așteptat, oamenii bine plătiți care au în sarcină denigrarea Bisericii Ortodoxe Române și a învățământului religios din școlile publice, au reacționat în stilul caracteristic, cu un tipic ușor de anticipat, la hotărârile luate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru susținerea predării religiei în învățământul preuniversitar.

Însuși titlul articolului ne duce la ideea că textul pornește într-o notă de denigrare a reacțiilor forului suprem de decizie al BOR în legătură cu disciplina religie. În ziarul Adevărul din 18 decembrie 2014 suntem anunțați că ” Patriarhia se zbate să păstreze Religia obligatorie în şcoli”. Considerăm că experiența vastă de jurnaliști i-ar fi ajutat pe cei de la Adevărul, care luptă împotriva ADEVĂRULUI, să găsească un termen adecvat realității. Biserica nu se zbate, nu apelează la gesturi extreme, nu se simte epuizată astfel încât să-și exprime ultimele reacții, ci face ceea ce a făcut de veacuri și ceea ce este datoare să facă: să apere credința ortodoxă și pe cei care trăiesc potrivit acestei credințe, de toate atacurile venite din partea potrivnicilor. Biserica nu a dat semne de slăbiciune nici când marii persecutori și-au pus în gând să șteargă de pe harta Imperiului Roman și ultima urmă de creștin, nici când Imperiul Bizantin a fost tulburat de disputa împotriva sfintelor icoane. Cu atât mai mult acum, Biserica nu se lasă intimidată și nu stă retrasă în spatele jilțurilor arhierești, ci reacționează statutar prin glasul Sfântului Sinod, care emite decizii ce se aplică în toate parohiile.

Cele trei persoane care apar frecvent și emit judecăți eronate cu privire la ora de religie invocând corectitudinea politică trebuie să știe că o hotărâre a Sfântului Sinod se aplică în fiecare parohie și de către toate miile de preoți și milioanele de credincioși pe care aceștia îi păstoresc. Este timpul ca adversarii Ortodoxiei să renunțe la veșnicele exemple de încălcare a normelor canonice de către câțiva dintre slujitorii altarului, care au căzut în diverse capcane provocați în mod intensiv, ci să asculte de acum încolo glasul zecilor de mii de slujitori ai altarelor și monahi care reprezintă vocea Evangheliei până la sfârșitul veacurilor.

Nu știm cum au ajuns jurnaliștii la concluzia că reacția Sfântului Sinod reprezintă ”încercările aproape disperate ale Patriarhiei de a păstra Religia ca materie obligatorie în şcoli”. De unde reiese disperarea? Dacă într-adevăr era disperare, Sfântul Sinod s-ar fi întrunit în ședință extraordinară, convocată special pentru rezolvarea acestei probleme în cel mai scurt timp posibil. Acum, pe 16 și 17 decembrie a fost una din cele două ședințe ordinare care se desfășoară în cursul unui an, de regulă, primăvara și toamna. Biserica nu a dat niciodată dovadă de disperare, pentru că disperarea este provocată de deznădejde și necredință. Nu a fost disperată Biserica nici pe vremea lui Dioclețian, marele persecutor, nu este nici în contemporaneitate.

Cuvântul potrivit ar fi îngrijorare, dar nu pentru statutul Bisericii în societate, ci pentru faptul că ai săi credincioși sunt asaltați de informații mincinoase menite să le zdruncine credința și să le piardă sufletul. E îngrijorată Biserică pentru faptul că cei care militează pentru respectarea drepturilor omului, încalcă aceste drepturi și, în loc să urmărească ajutorarea, urmăresc distrugerea sufletească. În fața provocărilor proorocilor mincinoși, Biserica are datoria de a apăra învățătura Mântuitorului Hristos și  de a reaminti credincioșilor adevărata învățătură revelată de Dumnezeu. Știu că ar fi fost mai bine pentru adversari ca Biserica să tacă, dar dacă începe să vorbească, de unde trageți concluzia că are reacții disperate? Cumva disperarea e în altă parte? Maniera în care este scris articolul arată, mai degrabă, că acuzatorii dau dovadă de disperare. Sau, dacă v-ați exprimat în acest fel ca să manipulați din nou opinia publică, să știți că nu mai funcționează strategia. Oamenii și-au dat seama cu cine au de-a face.

Jurnaliștii au rămas uimiți că Biserica a ieșit la luptă și cu arme moderne. Sfântul Sinod a dat binecuvântare pentru înființarea Asociației Părinților pentru Ora de Religie (APOR). Dacă până acum asociațiile umaniste, care în fapt au drept scop dezumanizarea ființei umane, erau ele mai energice voci care se auzeau cu privirea la ”contaminarea” copiilor prin religie, în curând se va auzi și o voce oficială care va demasca în fața opiniei publice toate dedesubturile campaniei ateiste. Cu această ocazie vor fi prezentate toate cazurile întâlnite în școlile din România în care unii copii sunt obstrucționați să participe la orele de religie. Dacă ASUR bătea monedă pe un caz în care un părinte se simțea lezat că are dreptul de a face o cerere pentru a-și retrage copilul de la ora de religie, iar acest lucru era prezentat drept discriminator, acum a sosit momentul ca APOR să arate adevăratele drame prin  care trec copiii care vor să studieze religia, dar sunt opriți prin diverse amenințări: scăderea notei la purtare, corigență dacă alege religia ca disciplină opțională și nu matematica sau altă materie, mustrare în fața clasei, denigrare, etc. A sosit momentul ca adevărul să iasă la suprafață!

Ca orice articol postat de Adevărul pe tema orei de religie, urmează partea a doua, în care intervin veșnicii apărători ai doctrinei secular-umaniste. Catalogați drept experți, pionii campaniei ateiste reiau aceleași teze învățate pe de rost. Nu știu cum de nu  și-au dat seama până acum că se contrazic? Dăm un singur exemplu: ”De ani de zile atragem atenţia că înscrierea din oficiu la ora de religie este imorală şi este în contradicţie cu Legea cultelor. Obligativitatea participării la ritualuri religioase reprezintă un fapt penal“ afirmă Toma Pătrașcu. Din moment ce legea cultelor garantează libertatea religioasă, iar pentru ora de religie se dă posibilitatea să alegi, unde se mai găsește obligativitatea? Însăși Ortodoxia este o religie a libertății. Sfânta Scriptură ne spune că acolo unde este Duhul Dumnului, acolo este și libertatea. E imposibil ca o religie a libertății să oblige pe cineva să facă un lucru dacă nu și-l dorește. Nu a fost nimeni luat cu forța la un ritual religios, nici nu a fost forțat să se închine. Cine nu dorește acest lucru, are dreptul să nu participe. Nici Mântuitorul nu-i mântuiește pe oameni cu forța: ”Iată, Eu stau la ușă și bat. De va deschide cineva, voi intra la el și voi cina cu el”. Întâlnirea cu Hristos depinde de opțiunea omului, la fel și întâlnirea cu profesorul de religie. Nu vrei să te întâlnești cu el, nu deschizi ușa!

Următoarea reacție, la fel de încurcată, vede în hotărârile Sfântului Sinod, o modalitate de a pune presiune pe părinți de a-și înscrie copiii la ora de religie. De asemenea, Biserica este acuzată că nu acceptă că există libertatea de exprimare. Dacă BOR și-a exprimat părerea, înseamnă că nu acceptă libertatea de exprimare? Dar libertatea de exprimare a BOR de ce nu este recunoscută? E valabil acest principiu doar când ne exprimăm noi și ceilalți tac? Dacă BOR își prezintă atitudinea, lezează libertatea de exprimare a secular umaniștilor? Sau, mai bine zis, mergând pe regula impusă de ei, ateii sunt deranjați că BOR se exprimă? Păi, nu spuneți voi că se impune să acceptăm faptul că există libertate de exprimare?

Cu ce credeți că se încheie articolul? Cu cele trei cazuri de preoți care au ieșit în evidență cu lucruri negative, oprite de canoanele bisericești. Dar, parcă, acum vorbeam de ideologii. Persoanele menționate nu sunt reprezentative pentru religia creștină, sunt persoane care au căzut pradă provocărilor diverse și au deviat de la menirea lor. O exepție nu reprezintă regula de bază a unei religii. O persoană care greșește, nu ne duce la concluzia că învățătura este greșită, ci modul de aplicare al ei de către o persoană, în anumite circumstanțe e greșit. Ar fi fost onest să se arate ce îi învață rău religia pe copii, nu cum sunt biruiți unii slujitori de ispite.

După părerea noastră, era indicat ca în acest context să se facă o analiză asupra prestațiilor profesorilor de religie în școli, în comparație cu profesorii de alte materii. Nu am auzit de profesor de religie care s-a sinucis, de profesor de religie care incită la violență, de profesor de religie care să promoveze pornografia, de profesor de religie care să vândă cărți copiilor în schimbul notelor, de profesor de religie care să agreseze elevii, etc. (am enumerat cazuri prezentate la știri în ultimele două săptămâni) De ce vorbiți de ora de religie și bravați cu două cazuri de preoți care și-au încălcat jurămintele și nu vorbiți de profesorii de religie? Oricum acei preoți nu ajung la catedră să le vorbească elevilor despre moralitate. Unii dintre ei nici nu mai sunt în cler, deci nu sunt reprezentativi pentru Ortodoxie.

Este cazul ca opinia publică să se facă auzită și să scoată la iveală politica agresivă de denigrare a Bisericii. Ne vom alătura APOR pentru promovarea Adevărului Veșnic, nu a celui ”mincinos” cu mesaj ascuns. Adevărul despre ora de religie și implicațiile ei în educația armonioasă a elevilor trebuie căutat în revelația divină păstrată de la Mântuitorul Hristos și Sfinții Apostoli în Biserică și nu în ziarul Adevărul, care a demonstrat încă o dată că e un ziar potrivnic Adevărului Veșnic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu